Istana Buckingham

Istana Buckingham
Istana yang paling terkenal di Britain, kediaman peribadi yang mewah serta tempat bersemayam Ratu Elizabeth II, boleh disaksikan oleh orang ramai.

Sebagai kediaman rasmi kerabat diraja British sejak tahun 1837 ini, Istana Buckingham menjadi pusat pemerintahan bagi kerajaan berperlembagaan di Britain. Temboknya telah menyaksikan dekri negeri yang tidak terkira banyaknya, jamuan makanan yang acap kali diadakan serta kehadiran orang kenamaan luar negara.

Pertama kali didirikan sebagai Rumah Buckingham untuk Duke Buckingham pada tahun 1705. Kini, istana tersebut telah dibesarkan setelah beberapa abad. Hari ini, Istana Buckingham ialah tempat yang paling kerap dilawati di dunia.

Lintasi ambang Istana Buckingham menuju ke dalam Dewan Besar dan kagumi tangga batu marmar melengkung yang dihiasi potret yang digantung oleh Ratu Victoria. Dihiasi dengan kaki dian yang bersadur emas dan merah diraja, Balairung Seri ini digunakan untuk perhimpunan dan sambutan diraja. Dari bilik ini boleh menuju ke Beranda Depan Timur, tempat Putera William dan Catherine Middleton berkucupan disaksikan oleh seluruh dunia berikutan majlis perkahwinan mereka pada bulan April 2011.

Walaupun bukan galeri seni atau muzium, koleksi seni peribadi istana menandingi kebanyakan muzium negara. Lihat perabot yang diukir untuk para raja dan karya seni pusaka turun-menurun daripada pakar seperti Rembrant.

Istana ini mempunyai lebih 700 buah bilik. Semasa bulan Ogos dan September apabila Ratu Elizabeth II membuat lawatan tahunan beliau ke Scotland, 19 Bilik Negeri yang mengagumkan boleh dilawati oleh orang ramai. Bilik-bilik ini mempamerkan banyak karya seni daripada koleksi peribadi keluarga diraja. Bayaran masuk dikenakan yang merangkumi lawatan audio, manakala tempahan awal untuk kunjungan anda ke Istana Buckingham perlu dilakukan melalui laman web. Sebagai panduan, jika bendera diraja berkibar di bumbung istana bermakna Ratu berada di kediamannya.

Lengkapkan pengalaman kota London anda dengan menyaksikan upacara ikonik Pertukaran Pengawal, bermula tepat jam 11:30 pagi pada hari yang dijadualkan. Kebanyakan pelancong gagal dalam usaha mereka untuk mengalih perhatian askar yang berhati kental ini. Dari istana, susuri jalan sehingga ke Taman Hyde, daerah Kensington yang mewah dan Taman Green.

Ataupun, naiki Kereta Api Bawah Tanah untuk ke taman-taman tersebut. Kesemuanya hanya sejauh beberapa buah perhentian.

Istana Buckingham terletak di kota Westminster. Anda boleh menaiki bas dari London, dan boleh berhenti di Stesen Kereta Api Bawah Tanah yang terdekat, iaitu Taman St James. Lawatan berpandu ke Bilik Negeri diadakan setiap hari pada bulan Ogos dan September.

Tempat popular untuk dilawati