By Expedia Team, on January 28, 2020

Checklist 15 Barangan Kelengkapan Untuk Ibadah Umrah

Menjadi impian setiap Muslim untuk dijemput menjadi tetamu Allah di Tanah Suci Mekah. Jika anda salah seorang yang diberi kesenangan dan kelapangan untuk menunaikan ibadah umrah dalam masa terdekat ini, tahniah diucapkan. Sudah tentu anda ingin membuat persiapan awal bagi memastikan ibadah dapat dilaksanakan dengan lancar, bukan?

Di sini kami telah sediakan umrah checklist yang merangkumi 15 barangan keperluan yang sebaiknya disediakan untuk memudahkan urusan anda di Tanah Suci kelak. Bolehlah anda semak dengan shopping list umrah anda yang sedia ada, mana tahu, jikalau ada beberapa barangan yang terlepas pandang. Kesemua barangan dalam checklist umrah ini boleh didapati dari kedai yang menjual kelengkapan haji/umrah ataupun secara online.

[button icon=”entypo-flight” url=’https://www.expedia.com.my/Flights-To-Mecca.d178043.Travel-Guide-Flights’ fullwidth=’true’] Penerbangan ke Mekah [/button]

1) Kain Ihram (Lelaki) atau Telekung (Wanita)

Mari kita mulakan dengan pakaian ihram kerana ianya merupakan rukun umrah yang pertama. Amatlah penting untuk anda membawa kelengkapan yang betul dan mencukupi. Untuk jemaah lelaki, anda mestilah menyediakan sekurang-kurangnya satu set kain ihram dan satu tali pinggang khas yang tidak berjahit. Namun, seeloknya anda bawa dua set kain ihram supaya dapat ditukar sekiranya kotor untuk keselesaan beribadah. Bagi jemaah perempuan pula, anda boleh sahaja membawa dua pasang telekung sedia ada, atau dapatkan telekung yang mempunyai poket berzip. Kain ihram dan telekung boleh dibeli dengan bajet sekitar RM150.

2) Selipar atau Capal (Lelaki)

Semasa dalam ihram, jemaah lelaki juga dilarang untuk memakai stokin dan kasut yang menutup keseluruhan kaki terutamanya bahagian hadapan. Oleh itu, bawalah selipar, sandal atau capal yang tidak menutupi jari-jari kaki. Selain dalam ihram, ianya juga boleh dipakai untuk aktiviti harian dan ketika ziarah. Jadi, tidak perlulah anda membawa kasut yang banyak. Sementara itu, larangan ini tidak terpakai ke atas jemaah wanita. Pakailah apa-apa kasut mengikut keselesaan anda serta stokin yang panjang untuk menjaga aurat dengan lebih baik.

umrah inside view masjib makkah

3) Beg Uncang Kasut

Seperti biasa, anda perlulah menanggalkan kasut yang dipakai di luar ketika memasuki kawasan masjid untuk memelihara kebersihannya. Anda boleh menggunakan kemudahan rak kasut yang tersedia tetapi risikonya ialah anda mungkin tercari-cari kasut anda ketika mahu keluar kelak. Maklumlah, terdapat ribuan jemaah yang mungkin salah seorangnya memakai kasut yang sama seperti anda.

Untuk mengelakkan situasi sebegini terjadi, anda boleh membawa beg uncang kasut supaya selipar anda boleh dibawa masuk bersama ke dalam masjid, asalkan ianya bersih daripada sebarang najis. Harganya hanyalah serendah RM5, dan cukuplah sekiranya anda membawa satu unit sahaja.

4) Kasut Tawaf (Wanita)

Kebanyakan jemaah lebih selesa berkaki ayam untuk bergerak di dalam kawasan masjid. Walau bagaimanapun, semasa melakukan rukun kedua dan ketiga iaitu tawaf dan saie, jemaah wanita yang sentiasa berstokin disarankan untuk memakai kasut tawaf. Dengan cara ini, anda boleh mengelakkan stokin anda daripada terkoyak. Pemakaian kasut tawaf ini tidaklah terhad kepada wanita sahaja. Jemaah lelaki juga boleh memakainya ketika beribadah di dalam masjid, asalkan tidak berada dalam ihram. Terdapat pelbagai jenis kasut tawaf yang menawarkan ciri-ciri keselesaan yang berlainan, dan anda boleh membelinya dengan harga serendah RM10.

5) Botol Spray Wuduk

Seterusnya, anda sangat digalakkan untuk menyediakan botol spray wuduk. Ianya memudahkan anda untuk mengambil wuduk semasa di miqat dan di masjid yang pastinya penuh dengan jemaah lain. Selain itu, tempat mengambil wuduk di sesetengah masjid terletak agak jauh dari kawasan solat. Jadi, bawalah botol spray wuduk bersama untuk mengelakkan anda terkejar-kejar ketika ingin menunaikan solat berjemaah. Ianya berharga sekitar RM5 sahaja!

6) Gunting Kecil atau Pencukur

Rukun umrah yang keempat adalah tahallul iaitu bercukur atau bergunting. Oleh itu, jangan lupa untuk menyelitkan satu gunting kecil atau pencukur ke dalam bagasi anda. Walau bagaimanapun, sekiranya tiada atau hilang, jangan panik. Anda boleh bertahallul dengan mencabut sekurang-kurangnya tiga helai rambut tanpa sebarang peralatan. Hukumnya adalah dibolehkan dan sah.

7) Adaptor Antarabangsa dan Multi-Outlet Extension Cord

Lazimnya, anda perlu membawa bersama sekurang-kurangnya satu adaptor antarabangsa apabila pergi ke luar negara. Tidak seperti Malaysia, negara Arab Saudi menggunakan beberapa jenis soket dinding yang berbeza, dan kebiasaannya disediakan di bilik hotel dalam bilangan yang terhad. Jadi, bawalah juga multi-outlet extension cord supaya anda boleh mengecas beberapa peralatan elektronik seperti telefon bimbit dan kamera dalam masa yang sama.

8) Pakaian Harian

Bagi jemaah lelaki yang ingin mengenakan jubah, seeloknya anda turut memakai seluar panjang untuk keselesaan semasa bergerak. Untuk lebih mudah, dapatkan seluar haji yang berharga sekitar RM30 sepasang. Selain itu, berbaloi juga untuk anda membeli T-shirt haji yang disarung sebelum jubah. Ianya diperbuat daripada kain kapas yang sejuk dan menyerap peluh. T-shirt ini kebiasaannya dijual dengan harga RM15. Anda juga boleh memakainya semasa tidur!

Jemaah wanita juga boleh mengamalkan cara pemakaian jubah yang sama. Pastikan jubahnya tidak terlalu labuh dan meleret untuk mengelakkan dipijak semasa anda berjalan. Tetapi sekiranya anda ingin lebih selesa dan senang bergerak, sediakan bajet sekitar RM200 untuk membeli sepasang dua jubah seluar. Oh ya, jika jubah anda tidak bercekak, sebaiknya anda memakai stokin tangan supaya dapat menutup aurat dengan lebih sempurna.

umrah packing checklist

9) Serbuk Pencuci

Jika anda bercadang untuk tidak membawa pakaian yang banyak, anda boleh menggunakan perkhidmatan dobi di sana, atau cuci sendiri untuk lebih jimat. Sesetengah hotel ada menyediakan mesin basuh dan penyidai pakaian. Namun, tidak perlulah anda bersusah-payah membawa serbuk pencuci dari sini kerana air untuk kegunaan harian di Mekah adalah air laut yang dirawat. Mencuci pakaian dengan sabun buatan Malaysia tidak akan mengeluarkan buih. Oleh itu, beli sahaja di sana. Ianya sangat mudah didapati dengan hanya 1 riyal.

10) Peralatan Mandi

Berlainan pula halnya dengan peralatan mandi. Berbanding dengan yang dijual di Malaysia, harganya jauh lebih mahal! Jadi, bawalah peralatan mandi yang mencukupi untuk kegunaan sepanjang anda berada di Tanah Suci Mekah. Antara yang perlu ialah berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, shampu dan sikat.

11) Krim Pelembap

Selepas mandi atau bila perlu, gunakan krim pelembap untuk menjaga kesihatan kulit anda terutamanya di bahagian tumit dan tapak kaki. Ini kerana anda akan banyak berjalan kaki di sana, lebih-lebih lagi jemaah lelaki yang berkebarangkalian tinggi untuk mengalami rekahan kulit setelah selesai melakukan tawaf dan saie. Dapatkan krim pelembap di farmasi berdekatan yang bersesuaian dengan bajet anda.

12) Penapis Hidung Nosk

Alang-alang sudah berada di farmasi, anda boleh mempertimbangkan untuk membeli penapis hidung Nosk. Ianya dijual dengan harga sekitar RM25 untuk dua unit. Sesetengah jemaah mungkin mempunyai alahan terhadap udara di Mekah yang kering dan berdebu, apalagi jika ada kerja-kerja pembinaan dilakukan. Penapis hidung ini juga boleh digunakan semasa ihram kerana ianya tidak menutup muka. Ianya boleh dibasuh dan dipakai silih berganti.

13) Ubat-ubatan

Seterusnya, tidak dinafikan yang anda boleh jatuh sakit walaupun telah berusaha mencegahnya. Oleh itu, sediakan ubat-ubatan asas seperti ubat demam, cirit-birit, muntah, batuk, sakit tekak, selsema, gastrik, minyak urut dan plaster luka, selain ubat-ubatan yang dipreskripsikan oleh doktor kepada anda.

14) Bekas Minuman Bertutup

Masjidil Haram sememangnya tidak pernah sunyi. Rebutlah peluang untuk menunaikan solat secara berjemaah sebanyak mungkin. Bila sahaja berasa dahaga, anda boleh membasahkan tekak dengan air dari telaga zamzam secara percuma! Kemudian, anda boleh mengisi air zamzam ke dalam bekas minuman bertutup untuk dibawa pulang ke hotel setelah selesai solat. Secara tidak langsung, anda dapat mengekalkan hidrasi tubuh badan sepanjang berada di sana.

15) Wang Belanja

Akhir sekali, sediakan wang belanja mengikut kemampuan anda. Sekiranya anda tidak mahu membawa wang tunai yang banyak, jangan bimbang kerana mesin ATM Al-Rajhi tersedia di kebanyakan lokasi dan anda boleh membuat pengeluaran sehingga 5000 riyal sehari. Pastikan anda sentiasa mengambil tahu nilai tukaran matawang asing semasa. Berbelanjalah secara bijak dan berhemah dan sentiasa ingat akan tujuan asal anda ke Tanah Suci Mekah, iaitu untuk beribadah.

Jika status perjalanan anda masih dalam perancangan, layari laman sesawang Expedia, untuk menyemak tiket penerbangan dan hotel secara pakej, dan menikmati penjimatan sehingga 10.3%. Mudah dan sangat berbaloi kan? Sekiranya berkesempatan, anda juga merancang perjalanan anda untuk memasukkan Masjid An-Nabawi di Madinah dan Istanbul ke dalam senarai tempat yang boleh dilawati.

[button icon=”entypo-flight” url=’https://www.expedia.com.my/Flights-To-Mecca.d178043.Travel-Guide-Flights’ fullwidth=’true’] Penerbangan ke Mekah [/button]