By Expedia Team, on April 16, 2019

8 Road Trip Paling Memuka di Malaysia

Malaysia sememangnya diberkati dengan keindahan alam semula jadi dan bandar-bandar penuh dengan karakter. Ketersambungan rangkaian lebuhraya dan jalan dalam yang diselenggara dengan baik telah menarik minat ramai pelancong untuk hit the road dan menerokai seluruh pelosok negara.

Di sini adalah lapan road trip yang paling memukau di Malaysia:

8 Road Trip di Malaysia

1) Kuala Lumpur – Bukittingi – Raub

Bermula dari Kuala Lumpur, ambil Lebuhraya Pantai Timur dan merentas Banjaran Titiwangsa ke Bukit Tinggi. Pusat peranginan ini terkenal dengan replika kampung Perancis, Colmar Tropicale, seperti di wilayah Alsace dan juga rumah teh tradisional Jepun dilengkapi dengan taman zen dan kolam ikan koi.

Pada keesokan pagi, ambil jalan lama turun ke Bentong dan singgah di Pasar Besar untuk melihat segala hasil segar yang dijual termasuk Halia Bentong, antara halia paling berkhasiat di Malaysia. Hilangkan badan yang berpeluh di Air Terjun Chamang dengan berendam di dalam air gunung yang sejuk dan menyegarkan.

 CC by 2.0 / chee.hong

Selepas habis bersiar-siar di Bentong, teruskan perjalanan utara ke Raub untuk mencari “raja buah” iaitu durian! Anda akan berjumpa dengan gerai durian di tepi jalan dan tanya varieti yang dijual pada hari itu dan harga sebiji sebelum anda memilih. Raub sangat terkenal dengan Durian Musang King dimana isinya banyak dan rasanya lemak pahit.

CC by 2.0 / Rod Waddington

Rekomendasi Makan:

1) Lemang To’ki, Bentong

2) Restoran Ratha Kari Kepala Ikan, Raub

3) Gerai Durian Musang King, sekitar bandar Raub

2) Kuala Perlis – Alor Setar – Lembah Bujang

Jika anda bersiar-siar di utara, route ini akan menunjukkan betapa cantiknya negeri Jelapang Padi.

Selepas menikmati sarapan Laksa Perlis, laksa unik yang menggunakan laksa beras dan dimakan dengan pulut udang, ambil jalan pantai ke Kuala Kedah. Sepanjang 50 km anda akan dihidangi pemandangan sawah padi yang luas terbentang di sebelah kiri dan Laut Andaman berwarna biru azure di sebelah kanan.

Setibanya di Kuala Kedah, jenguk sebentar Kota Kuala Kedah yang dibina pada tahun 1780 untuk menghalang serangan musuh. Check-in di The Jerai Hotel Alor Setar kemudian melawat dataran yang dikelilingi bangunan-bangunan warisan yang mempunyai seni bina tersendiri seperti Masjid Zahir, Muzium Diraja, Balai Seni Negeri dan Balai Nobat.

Teruskan perjalanan ke selatan dengan memandu ke arah Merbok untuk melihat tinggalan bersejarah antara tamadun tertua di Asia Tenggara. Lembah Bujang, di kaki Gunung Jerai, mempunyai tapak bekas candi Hindu-Buddha dan muzium yang mempamerkan pelbagai arca dan patung yang nampak seakan-akan berasal dari Thailand atau Kemboja!

Rekomendasi Makan:

1) Kak Su Laksa, Kuala Perlis

2) Nasi Lemak Royale, Alor Setar

3) Naim Gulai Semilang, Tanjung Dawai

3) Ipoh – Kuala Kangsar – Taiping

Mulakan jejak warisan Perak di Ipoh dengan bergambar di Stesen Keretapi Ipoh yang tampak seiras Taj Mahal mini. Kemudian, terokai pekan lama yang dipenuhi dengan kafe hipster, street art dan muzium seperti Yasmin at Kong Heng dan Han Chin Pet Soo. Jangan lupa drive-through­ di Funny Mountain untuk mencuba tau fu fah dan susu soya!

Ambil jalan lama ke Kuala Kangsar, bandar diraja di mana Sultan Perak bersemayam. Kuala Kangsar mempunyai banyak bangunan berarkitektur Barat seperti Malay College Kuala Kangsar dan Timur seperti Masjid Ubudiah. Anda juga boleh mengintip jika Sultan berada di “rumah” kerana Istana Iskandariah hanya 5 minit dari pekan!

CC by 2.0 / Nicolas Lannuzel

Akhiri perjalanan ini di Taiping, bandar warisan yang diselubungi kehijauan. Hirup aroma kopi di Aun Tong Coffee Mill sambil melihat biji kopi dipanggang dan dikisar. Pada waktu petang, ambil angin di Taman Tasik Taiping sama ada berjoging atau mengayuh bot. Tamatkan road trip ini dengan bermalam di Sentosa Villa berlatar belakangkan Bukit Larut.

Rekomendasi Makan:

1) Nasi Ganja Restoran Yong Suan, Ipoh

2) Pau Yut Loy Coffeshop, Kuala Kangsar

3) Cendol Ansari, Taiping

4) Port Dickson – Melaka – Muar

Rest and relax di Port Dickson, pantai peranginan yang mempunyai resort unik seperti Avilion dan Lexis Hibiscus. Maksimakan masa bersantai anda di chalet-chalet terapung dilengkapi dengan kolam renang infiniti sendiri. Hanya keluar daripada hotel anda bagi berpesta makanan laut seperti ketam telur masin, siakap stim Nyonya dan udang butter!

Pada keesokan harinya, ikut jalan pantai ke Melaka. Habiskan beberapa hari di bandaraya bersejarah ini dengan melawat bekas monumen seperti Kota A’Famosa, Stadthuys dan replika Istana Kesultanan Melaka. Melaka juga syurga foodie yang menghidangkan masakan Baba Nyonya, Portugis, Chetti dan asam pedas yang sinonim dengan negeri ini.

 CC by 2.0 / Mohd Fazlin Mohd Effendi Ooi

Jika ada masa, lajakkanlah road trip anda ke satu lagi bandar bersejarah – Muar.

Terletak di utara Johor, Muar adalah bandar diraja yang mempunyai dua masjid – Masjid Sultan Ibrahim dan Masjid Sultan Ismail – yang terletak di kedua-dua belah Sungai Muar, seolah-olah seperti cermin. Makanan di Muar juga lain dari yang lain seperti Mee Bandung, Murtabak Singapura dan sate yang dimakan sebagai sarapan waktu pagi!

Rekomendasi makan:

1) Restoran Pantai Ria, Port Dickson

2) Asam Pedas Claypot, Kota Laksamana

3) Mee Bandung Abu Bakar Hanifah, Muar

5) Kuala Selangor – Sekinchan – Teluk Intan

Mulakan road trip ini dengan mendaki Bukit Malawati di Kuala Selangor dan bermain dengan lotong yang jinak. Bukit bersejarah ini juga mempunyai rumah api berumur lebih 100 tahun, batu pancung dan perigi beracun serta makan Sultan dan kerabat diraja. Anda juga boleh menikmati habitat hutan dan paya bakau dengan trekking di Taman Alam Kuala Selangor.

 CC by 2.0 / Juliana Phang

Pandu utara ke pekan Sekinchan dan mula-mula melawat Wishing Tree di Pantai Redang yang dihiasi riben merah mengandungi hajat pengunjung. Kemudian, pergi beronda-ronda di sawah padi dan lihat bagaiman padi diproses kepada beras di Galeri dan Kilang Pemprosesan Padi. Tak cukup dengan padi? Tidur di Padi Box yang dikelilingi bendang!

Pandu ke utara sehingga masuk ke negeri Perak dan hirup air kelapa yang manis di Bagan Datuk sebelum anda menamatkan perjalanan di Teluk Intan. Bandar ini terkenal dengan Menara Condong iaitu menara jam tiga tingkat yang senget ke kiri. Menara ini adalah menara condong kedua terkenal selepas Menara Condong Pisa di Itali.

CC by 2.0 / hams nocete

Rekomendasi makan:

1) Restoran Kuala Sungai Ah Yu, Kuala Selangor

2) Restoran Lembah Bernam, Sekinchan

3) Mee Rebus Mastan Ghani, Teluk Intan

6) George Town – Teluk Bahang – Balik Pulau

Ronda-ronda Pulau Pinang dengan melawat Tapak Warisan Sedunia UNESCO ni George Town. Ibu negeri ini kaya dengan street art menarik perhatian, street food bertaraf dunia dan kebudayaan yang pelbagai. Jangan terburu-buru untuk mencari karya Ernest Zacharevic, beratur untuk sepinggan nasi kandar dan kagum dengan kemegahan Khoo Kongsi.

CC by 2.0 / Mohd Fazlin Mohd Effendi Ooi

Selepas bermalam di Armenian Street Heritage Hotel, terokai pelbagai habitat hutan hujan tropika dan laut di Taman Negara Pulau Pinang di Teluk Bahang. Selepas berdaftar dengan renjer hutan, anda boleh jungle trekking atau menyewa bot ke Teluk Kampi atau Pantai Kerachut yang terkenal dengan air yang pristine dan pasir yang lembut.

Dari Teluk Bahang, teruskan perjalananan ke Balik Pulau melalui jalan bukit yang berliku-liku. Di sini lah anda dapat melihat kebun-kebun durian Balik Pulau yang masyhur dan jika tengah musim, anda boleh makan buah durian segar dari ladang. Jalan ini juga ada beberapa tempat tinjau untuk anda menyaksikan panorama kampung di se-“balik pulau”.

Rekomendasi makan:

1) Nasi Kandar Imigresen, George Town

2) Durian Balik Pulau, sekitar Titi Kerawang

3) Laksa Janggus, Balik Pulau

 

7) Kuantan – Kuala Terengganu – Pulau Redang

Ini pula adalah itinerari road trip pantai timur. Pergi food hunting di sekitar bandar Kuantan mencari hidangan tradisi dan moden seperti Ikan Patin Gulai Tempoyak di Akob Patin House dan Mango Cheesecake di Kulacakes. Apabila perut sudah kenyang, bakar lemak yang terkumpul dengan bermandi pantai di Teluk Chempedak!

Dari Kuantan, ambil jalan pantai mengamati kehidupan masyarakat yang tinggal di tepi laut. Singgah pekan-pekan kecil yang mempunyai keistimewaan tersendiri seperti Cukai yang terkenal dengan otak-otak dan satar, Kijal yang dibarisi dengan gerai lemang dan Marang yang menjadi persinggahan wajib untuk keropok lekor dan keropok keping.

 CC by 2.0 /Khairil Yusof

Setibanya di Kuala Terengganu, shopping habis-habisan di Pasar Payang yang padat dengan toko menjual batik dan songket yang semuanya dibuat menggunakan tangan. Selepas itu, lawat Taman Tamadun Islam yang mempunyai replika masjid di serata dunia seperti Masjid Al-Aqsa, Masjid Samarra dan Masjid Suleymaniye.

Akhiri pengembaraan 250 km ini dengan beraksi menyelam skuba atau snorkel bersama ikan yu dan kura-kura di Redang Island Resort, Pulau Redang!

Rekomendasi makan:

1) Ana Ikan Bakar Petai, Kuantan

2) Otak-Otak Che Wan, Chukai

3) Nasi Dagang Mak Ngah, Kuala Terengganu

8) Kota Kinabalu – Kundasang – Ranau

Pilihan terakhir road trip paling memukau adalah Negeri di Bawah Bayu, Sabah!

Luangkan beberapa hari di Kota Kinabalu di mana anda boleh island hop di sekitar Taman Marin Tunku Abdul Rahman – kalau berani, cuba lah coral zipline antara Pulau Gaya dan Pulau Sapi! Pada sebelah malam pula, jalan-jalan sekitar KK waterfront dan nikmati pesta makanan laut seperti ikan laut dalam, tiram dan udang kara di Pasar Filipina atau Bulatan Todak.

 CC by 2.0 / Jason Thien

Keesokan harinya, gerak ke Kundasang untuk bertemu gunung tertinggi di Malaysia. Tanah tinggi ini adalah tempat bersemayam Gunung Kinabalu dan para hiker yang telah membuat tempahan awal akan bermula di Kinabalu Park. Kalau anda bukan hiker yang tegar, boleh lah bersiar-siar di sekitar Kundasang dan Ranau.

Desa Cattle Dairy Farm terletak di kaki Gunung Kinabalu dan lanskapnya membuatkan anda rasa berada di New Zealand! Anda boleh bermain dengan lembu di samping merasai produk tersendiri seperti susu segar, aiskrim dan yogurt! Antara tempat lain menarik termasuk Ladang Teh Sabah, Kolam Air Panas Poring dan Pasar Kraftangan Pekan Nabalu.

 CC by 2.0 / Kenneth Rodrigues

Kundasang mempunyai banyak jenis penginapan mengikut bajet tetapi kalau anda ingin bangun pagi kepada pemandangan Gunung Kinabalu, boleh lah book Crystal Hill cepat-cepat!

Rekomendasi makan:

1) Gerai Santai Haji Manja, Kota Kinabalu

2) Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang

3) Restoran Puteri Nabalu, Kundasang

Ini lah inspirasi lapan road trip paling memukau di Malaysia yang meliputi hampir setiap sudut negara ini. Jadi, apa tunggu lagi? Rancang bersama geng anda, isi minyak kereta penuh dan mulakan pengembaraan anda!