By Expedia Team, on January 17, 2020

7 Destinasi Percutian Budget Overseas Bersama Keluarga

Dengan industri pelancongan yang semakin berkembang pada masa kini terutama sekali dengan bantuan media sosial, kos untuk melancong ke sesetengah destinasi juga agak meningkat dari masa ke semasa. Namun masih terdapat banyak tempat-tempat percutian keluarga yang sangat menarik berhampiran Malaysia untuk dikunjungi. Dan disini saya ingin kongsikan beberapa lokasi yang cukup menarik dengan budget berpatutan termasuk harga tiket penerbangan yang tidak mahal jika ditempah awal untuk terbang ke sana:

Lombok, Indonesia

Photo: @Thatkidinblack di Bukit Merese

Photo: @Thatkidinblack di Air Terjun Tiu Kelep

Bagi anda yang ingin menikmati suasana tropikal, Lombok adalah destinasi yang ideal! Ini kerana keindahan alam semulajadi disini sama seakan Bali namun jauh lebih santai dan tidak sesibuk di Bali. Ianya menawarkan pelbagai lokasi-lokasi menarik untuk diterokai seperti melihat sunset Bukit Merese, Air Terjun Tiu Kelep yang sangat memukau, dan rasai suasana sejuk di kawasan pergunungan Rinjani. Selain itu, anda juga boleh melakukan island hopping ke beberapa pulau kecil di sekitar seperti Gili Trawangan, Gili Air dan Gili Meno atau terokai keindahan dunia bawah laut dengan snorkelling.

Anggaran bajet: Rm250-300 bagi penerbangan dua hala untuk seorang dengan tempahan awal. Kos penginapan boleh didapati dengan harga serendah Rm30 untuk semalam bagi homestay.

Koh Lanta, Thailand

Photo: @Jessicasimilae di Ko Haa

Photo: @iamgracemurphy

Bercakap tentang Thailand, island hopping pasti menjadi perkara wajib di dalam itinerary sesiapa sahaja. Dengan lebih ramai pelancong yang berkunjung pulau-pulau terkenal lain seperti Koh Phi Phi, menjadikan Koh Lanta lebih ideal sebagai destinasi percutian keluarga. Berita baik bagi anda penggemar diving dan snorkelling, Koh Lanta terletak berdekatan dengan banyak tapak menyelam yang terbaik di Thailand seperti Hin Daeng dan Hin Muang. Manakala untuk aktiviti island hopping anda dapat melawati pulau-pulau tersembunyi di Lautan Andaman yang cantik seperti Koh Cheok, Koh Mook, Koh Kradan dan Koh Ma. Tentang makanan pula terdapat banyak deretan kedai yang dioperasikan oleh penduduk lokal Islam, jadi tiada masalah untuk anda menikmati beberapa menu tempatan seperti Khao Mok, Larb Pla Duk, dan banyak lagi.

Anggaran bajet: Rm150-200 bagi penerbangan dua hala seorang ke Krabi dengan tempahan awal. Kos ferry dari Krabi ke Koh Lanta pula sekitar Rm55 untuk seorang. Kos penginapan boleh didapati dengan harga serendah Rm20 untuk semalam bagi hostel dan Rm40 bagi bilik.

Bromo, Jawa Timur 

Photo: @Thatkidinblack di Gunung Bromo

Photo: @Thatkidinblack di Air Terjun Tumpak Sewu

Destinasi Jawa Timur menawarkan satu percutian yang cukup unik kerana disini terdapat dua lokasi gunung berapi iaitu Gunung Bromo dan Kawah Ijen untuk dilawati. Yang menariknya tentang dua gunung ini adalah mereka tidak terlalu tinggi dan boleh didaki dalam 1-2 jam sahaja menjadikannya turut mesra kanak-kanak. Suasana melihat sunrise di kawasan pergunungan pastinya bakal menjadi satu pengalaman yang sukar untuk anda lupakan! Dengan geografi yang dikelikingi kawasan pergunungan, air terjun juga menjadi tarikan utama di Jawa Timur seperti Air Terjun Tumpak Sewu di daerah Malang yang memang tidak lengkap jika anda tidak kunjungi, Air Terjun Madakaripura antara yang tertinggi di Indonesia dengan ketinggian 200 meter, dan banyak lagi air terjun lain yang cukup indah untuk dilawati.

Anggaran bajet: Rm250-500 bagi penerbangan dua hala seorang ke Surabaya dengan tempahan awal. Kos penginapan boleh didapati dengan harga serendah Rm50 untuk semalam bagi homestay di kawasan sekitar Cemoro Lawang.

Khao Sok National Park, Thailand

Photo: @marinanichols

Photo: @sofiapega

Para-pelancong yang datang ke Thailand, rata-rata dari mereka terlalu tertumpu ke kawasan pulau dan terlepas pandang akan taman negara ini! Dengan kawasan tasik yang sangat luas dikelikingi bukit batu kapur, membuatkan aktiviti kayak disini menenangkan ditemani suasana damai. Mereka juga menawarkan banyak aktiviti menarik untuk dilakukan bersama keluarga seperti melakukan night safari yang memberikan satu pengalaman berbeza, melawat pusat perlindungan haiwan, dan juga hiking untuk melihat betapa luasnya kawasan taman negara ini.

Anggaran bajet: Rm140-200 bagi penerbangan dua hala seorang ke Surat Thani dengan tempahan awal. Kos perjalanan ke Khao sok menaiki bas pula sekitar Rm40 seorang. Kos penginapan boleh didapati dengan harga serendah Rm40 untuk semalam bagi homestay.

Nusa Lembongan, Bali

Photo: @madisontraverse di Devil’s Tears

Photo: @dennissxz

Peluang untuk berenang bersama Manta Rays adalah satu pengalaman yang sangat menarik dan tidak harus anda lepaskan! Ditambah pula dengan saiz pulau ini yang kecil, anda dengan mudah boleh menyewa motosikal dan terokai kawasan sekeliling dengan sendiri tanpa perlu terburu-buru mengejar masa. Antara lokasi-lokasi menarik untuk dilawati seperti Devil’s Tears yang terkenal dengan hempasan ombak kuat, Melihat sunset di Jungut Batu Beach dengan Berlatar-belakangkan Gunung Agung, dan Dream Beach untuk melihat para-pelancong melakukan cliff jumping. Selain itu, surfing juga menjadi antara tarikan utama dengan keadaan pantai yang lebih santai berbanding Kuta, Bali membuatkan sesiapa sahaja lebih selesa terutama sekali bagi anda yang pertama kali mencuba.

Anggaran bajet: Rm250-300 bagi penerbangan dua hala seorang ke Bali dengan tempahan awal. Kos bot dari pelabuhan Sanur ke Nusa Lembongan pula sekitar Rm25-30 seorang. Kos penginapan boleh didapati dengan harga serendah Rm40 untuk semalam bagi homestay.

Danau Maninjau, Sumatra 

Photo: @hanisshazreen di Puncak Lawang

Photo: @15farthur

Daerah Bukit Tinggi, Sumatra menjadi destinasi sesuai bagi anda yang ingin berehat menenangkan fikiran dan juga meluangkan masa bersama keluarga seperti berada di kampung. Dengan hamparan sawah padi bertingkat-tingkat dengan dipagari bukit bukau, lembah dan lurah, barisan rumah kecil serta kubah masjid pasti membuatkan sesiapa sahaja terpesona akan keindahan alamnya. Pemandangan disini memang cukup mendamaikan terutama sekali dari viewpoint Puncak Lawang dimana anda dapat melihat betapa luasnya danau Maninjau. Ianya juga merupakan lokasi yang sering menjadi inspirasi bagi ulama terkenal Indonesia Buya Hamka dalam tulisan beliau. Suasana pada awal pagi dan juga senja juga menenangkan dimana kawasan bukit-bukau disekeliling dilitupi kabut awan tebal.

Anggaran bajet: Rm150-200 bagi penerbangan dua hala seorang ke Padang dengan tempahan awal. Untuk perjalanan dari Padang ke Danau Maninjau pula anda boleh menaiki kenderaan persendirian jika bersama keluarga dengan harga sekitar Rm130 atau menaiki bas dengan kos sekitar Rm25 seorang. Kos penginapan boleh didapati dengan harga serendah Rm30 untuk semalam bagi homestay.

Pulau Belitung, Indonesia 

Photo: @bagusreskan

Photo: @yusfird

Sejak penerbangan langsung dari KL ke Pulau Belitung dibuka baru-baru ini, ianya lebih memudahkan untuk terbang kesini. Apa yang paling menarik perhatian di pulau ini adalah terdapat banyak danau kaolin hasil dari galian paling popular di Belitung satu ketika dahulu. Ianya meninggalkan satu lanskap yang cukup unik dengan air danau yang begitu biru bersama permukaan pasir putih seakan salji, pasti membuatkan gambar anda disini kelihatan cukup berbeza dari destinasi lain. Di samping itu, aktiviti air seperti island hopping dan snorkelling adalah perkara wajib disini. Anda boleh berkunjung ke pulau-pulau disekitar seperti Pulau Pasir, Pulau Batu Burung Garuda, Pulau Leebong dan Pulau Batu Berlayar. Dan bagi anda yang sukakan makanan tempatan, jangan lupa untuk mencuba kopi coklat susu, Mi Belitung, dan Es Jeruk Kunci.

Anggaran bajet: Rm250-300 bagi penerbangan dua hala seorang dengan tempahan awal. Kos penginapan boleh didapati dengan harga serendah Rm40 untuk semalam bagi hotel dan homestay.

Dengan pelbagai destinasi-destinasi pelancongan menarik di sekitar Malaysia yang tidak menelan belanja tinggi membolehkan sesiapa sahaja termasuk anda untuk turut serta melancong menikmati keindahan alam semulajadi. Jadi apa yang anda tunggu lagi, ayuh mula merancang percutian anda dengan awal untuk berjimat dengan lebih lagi!