By Expedia Team, on October 5, 2019

Tips Melancong Bersama Anak Kecil

delfi de la Rua / Unsplash

Melancong bersama anak-anak kecil merupakan pengalaman terbaik yang dimiliki sebagai sebuah keluarga. Walaupun ia menjadi persoalan penting untuk ibu bapa sebelum melancong ke sesuatu tempat sama ada di dalam atau di luar negara, beberapa perkara penting perlu dipertimbangkan supaya perjalanan lancar dan selesa. Dalam hal ini, keperluan dan keselesaan anak-anak haruslah diutamakan terlebih dahulu. Percutian anda haruslah seimbang dari segi rehat dan aktiviti yang dilakukan sewaktu bercuti.

Dengan itu, berikut adalah tip yang mudah dan sesuai dilaksanakan ketika melancong bersama anak-anak kecil.

1. Tentukan jenis percutian anda

Perbincangan bersama keluarga penting dalam menentukan jenis percutian yang boleh dilakukan bersama-sama. Aktiviti yang dipilih perlu menarik dan sesuai untuk tahap keupayaan ahli keluarga. Sebagai contoh jika anda sekeluarga gemar percutian di pantai, anda boleh pertimbangkan destinasi seperti Phuket, Bali atau Pulau Perhentian. Di sini terdapat pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan bersama secara kompromi seperti bersantai di pantai, mencari seashells atau bermain mini volleyball.

Photo by Jerry Wang on Unsplash

2. Penginapan yang selesa

Apabila anda secara keluarga sudah bersetuju dengan destinasi pelancongan, anda boleh memulakan pencarian penginapan pula. Antara faktor-faktor yang boleh dipertimbangkan adalah bilangan ahli keluarga, kemudahan yang kid-friendly, jarak ke tempat-tempat menarik serta kemudahan pengangkutan ke tempat penginapan. Bajet juga perlu penting kerana anda perlu juga menyimpan untuk perbelanjaan lain semasa melancong. Kebanyakan hotel di Singapore menyediakan perkhidmatan pengambilan pelawat dari lapangan terbang secara percuma dan ini serba sedikit dapat menjimatkan bajet anda ketika melancong.

 Omar Rodriguez / Unsplash

3. Tetapkan bajet pelancongan

Melancong bersama anak-anak tidak perlu menelan belanja yang banyak jika bajet sudah disediakan dari permulaan perjalanan. Tentukan bajet yang sesuai untuk keluarga anda yang merangkumi barangan seperti cenderamata, hiburan dan beberapa aktiviti yang tidak dirancangkan. Ini adalah supaya anak-anak berasa selesa ketika melancong bersama anda. Namun begitu, anda tidak perlu menghadkan diri kepada bajet ini hanya untuk berjimat semata-mata. Sekali-sekala anda boleh menikmati makanan di sebuah restoran terkenal, melawat safari malam, menghadiri acara sukan mega dan sebagainya.

 Carl Flor / Unsplash

4. Penyiapan packing untuk keluarga

Pastikan anda menyimpan bag terlebih awal dan secara minimum sekiranya melakukan perjalanan bersama anak-anak kerana kemungkinan besar anda akan memerlukan ruang penyimpanan untuk barangan yang dibeli di destinasi nanti. Anda boleh pek pakaian dan makanan mengikut harian untuk memudahkan perjalanan ke destinasi. Pilih pakaian yang boleh digunakan untuk sehari-dua seperti seluar panjang atau jaket.

Gulung pakaian ke dalam beg untuk menjimatkan ruang dan pakai pakaian paling berat untuk penerbangan. Anda juga boleh galakkan anak-anak untuk memilih dan mengemas pakaian mereka sendiri supaya mereka boleh belajar sedikit kemahiran perjalanan. Anda juga boleh membawa satu set pakaian sekiranya perlu ditukar semasa dalam penerbangan ke destinasi.

Freepik

5. Jangan lupa snek makanan

Makanan di destinasi mungkin berbeza dengan makanan kebiasaan anak-anak anda. Mereka mungkin akan makan beberapa suap kerana tidak biasa dengan makanan tersebut, dan berasa lapar berapa jam kemudian. Jadi adalah lebih baik jika anda membawa bekalan ringan atau snek seperti biskut atau roti untuk dijamah ketika menunggu untuk masuk ke muzium atau bersiar-siar di taman bunga. Ini dapat mengurangkan ragam anak-anak anda ketika menikmati aktiviti pelancongan di destinasi.

Kelly Sikkema / Unsplash

6. Jadual perjalanan yang fleksibel

Setelah tiba di destinasi, anda boleh melakukan aktiviti-aktiviti setelah mendapat rehat secukupnya bersama anak-anak. Ini kerana perjalanan melalui kapal terbang sedikit sebanyak akan meletihkan mereka. Jadi anda perlu fleksibel dengan jadual yang dirancangkan supaya dapat menikmati percutian dengan lancar. Anak-anak mempunyai daya tahan dan aktif yang berbeza dengan orang dewasa, dan ini bermakna anda perlu mengambil kira pertukaran aktiviti yang mungkin akan berlaku ketika melancong. Jika anak anda tidak gemar akan sesuatu aktiviti, anda boleh menukarnya dengan aktiviti lain yang boleh dinikmati bersama.

 Alberto Casetta / Unsplash

7. Keselamatan ketika melancong

Tidak kira apa yang anda lakukan ketika melancong, anda perlu alert dan pastikan anda mengetahui di mana anak-anak anda berada. Jika anda melancong bersama orang dewasa atau pasangan ibu bapa yang lain, anda boleh berbincang untuk berkongsi tanggungjawab dan bergilir-gilir dalam penjagaan anak-anak kecil. Sebagai contoh, apabila anda membeli tiket aktiviti, orang dewasa lain boleh memerhatikan anak-anak anda. Jika anda bercuti dengan anak-anak bersendirian, anak harus memastikan mereka sentiasa dalam pandangan anda. Anak-anak boleh dinasihatkan supaya tidak berbual-bual atau mengambil makanan dari orang yang tidak dikenalai, dan menjerit untuk bantuan jika berada dalam situasi merbahaya.

 Jordan Opel / Unsplash

8. Nikmati perjalanan dengan lancar dan tenang

Walaupun ada kalanya perjalanan tidak mengikut pelan yang dirancangkan, anda tidak perlu risau jika persiapan dilakukan dengan baik. Pengalaman ini akan membuka minda anak-anak sebagai keluarga dan mereka akan lebih menghargai detik-detik menikmati makanan baru, pengangkutan, seni bina, lanskap dan aktiviti-aktiviti luar.

Anda juga boleh menyimpan memori ini dengan merakam video, mengambil gambar dan mencatatnya dalam travel jurnal untuk dilihat semula apabila mereka sudah dewasa. Memori ini sudah tentunya akan menggembirakan anda sekeluarga dan membuatkan anda ingin menegembara sekali lagi bersama-sama.

Pastikan anda menggunakan beberapa tips yang diberikan untuk menjadikan perjalanan anda lebih mudah dan menyeronokkan untuk semua orang. Ia sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam penyediaan melancong ke destinasi pilihan bersama anak-anak kecil dan keluarga anda.

@hedadada / Instagram