By Expedia Team, on May 28, 2019

Tips Backpacking Untuk Pengembara Kali Pertama

Kali pertama saya berbacking adalah ke negara Myanmar di mana kami bertiga telah menjelajah Yangon, Bagan dan Inle untuk 7 hari. Ia suatu pengalaman yang tidak dapat saya lupakan kerana Myanmar pada ketika itu masih baru kepada dunia pelancongan. Pada ketika itu, semua pelawat-pelawat yang ingin ke Myanmar harus berhubung dengan agen pelancongan di sana untuk melaksanakan itinerari perjalanan sendiri.

Di sini saya ingin kongsikan tips untuk mereka yang ingin melancong ke luar negara dengan backpacking buat kali pertama.

Tips Backpacking Untuk Pengembara Kali Pertama

1. Mulakan dengan negara terdekat

Sesetengah pengembara gemar melawat negara yang tidak pernah mereka pergi sebelum ini dan lazimnya negara itu adalah di sebelah timur (Jepun, Korea) atau di sebelah barat (Europe). Walaubagaimanapun, bagi mereka yang mahu mengembara ke luar negara untuk kali pertama, anda boleh bermula dengan negara terdekat, iaitu sekitar ASEAN.

Pengalaman yang anda dapati, boleh digunakan untuk mengembara ke negara-negara lain.

 

2. Research dan penyediaan pelan

Adalah penting untuk melakukan sedikit research sebelum pengembaraan bermula.

Saya cadangkan untuk memahami kebudayaan lokal, agama, aktiviti-aktiviti yang anda ingin lakukan, matawang, visa dan pengkangkutan domestik. Seperti yang saya katakan tadi, Myanmar (suatu ketika dahulu) dan Bhutan memerlukan pelancong berhubung dengan agen lokal sebelum tiba di negara tersebut.

 

3. Pastikan bandar dan pengangkutan semasa perjalanan

Kebanyakan negara membangun seperti Indochina mempunyai pengangkutan basic seperti bas, keretapi, tuk tuk atau moto-taxi (motosikal teksi).

Apabila anda sudah shortlist-kan bandar-bandar yang ingin dilawat, anda kemudian haruslah mengkaji pengangkutan awam yang boleh membawa anda ke tempat tersebut. Semasa kami di Myanmar, ini adalah cabaran kecil yang kami alami kerana kami ingin memastikan pengangkutan yang dipilih akan tiba di bandar tersebut megikut jadual.

Oleh sebab ini juga, kami memilih untuk tidak melawat bandar Mandalay dan Kyaiktiyo kerana masa dan jadual pengangkutan yang tidak diizinkan.

4. Tempah hotel dan dapatkan bilik tidur

Kebanyakan backpacker lebih gemar untuk tiba dia destinasi, kemudian baru mencari hotel di sekitarnya. Ini adalah kerana kadangkala pengangkutan atau jadual perjalanan mungkin berubah dan mereka tidak mahu pre-book hotel sebelum mengembara. Tetapi bagi mereka yang ingin keselesaan atau tidak mahu risau tentang tempat penginapan apabila tiba di destinasi, anda bolehlah membuat kajian dari segi lokasi, kemudahan, harga sebelum membuat penempahan.

Semasa kami penginapan di Bagan, kami telah memilih Hotel Thiri Marlar yang berdekatan dengan tempat-tempat menarik di situ. Hotel itu juga menyediakan kemudahan basikal yang boleh disewa untuk teroka kawasan sekeliling.

5. Semak Visa

Walaupun pelancong Malaysia boleh memasuki 180 negara tanpa visa, tetapi ini tidak bermakna kita patut ambil mudah tentang perkara ini. Negara-negara ASEAN seperti Myanmar memerlukan visa semasa kemasukan dan ianya boleh dibuat secara online. Ini lebih mudah dari mendapatkan chop visa di Kedutaan Myanmar suatu ketika dahulu.

Untuk mendapatkan kepastian, anda boleh menyemak keperluan visa sebelum tiba ke destinasi pelancongan.

6. Wang Perbelanjaan

Salah satu item yang amat diperlukan semasa mengembara adalah matawang lokal. Ini membolehkan anda mengembara dengan lebih baik di sesebuah negara. Sediakan bajet untuk pengembaraan anda dan tukarkan wang anda ke mata wang asing sebelum bergerak ke destinasi. Namun begitu, lebih wajar untuk menyemak jenis mata wang yang boleh digunakan di negara tersebut.

Contohnya di Myanmar, mereka menerima kyat atau mawatang USD. Tetapi anda harus berhati-hati kerana kebanyakan kedai-kedai tempatan tidak menerima matawang USD yang dilipat, komot atau dari tahun-tahun tertentu.

 

7. Menyemak semua dokumen

Sehari atau dua sebelum anda memulakan perjalanan, anda boleh mencetak itinerari atau simpannya di mobil untuk rujukan. Pastikan tiket kapal terbang, resit booking penginapan hotel, pengangkutan, nombor talipon agen atau pemandu tour, lengkap semuanya. Sesetangah negara juga memerlukan anda menunjukkan tiket kapal terbang pulang, semasa semakan paspot di kaunter imigresen.

 

8. Pek Barang-Barang Keperluan

Pastikan anda mempunyai barangan keperluan dalam backpack terutamanya jika anda mengembara darat untuk beberapa hari. Bergantung kepada destinasi anda, backpack adalah lebih mudah untuk dibawa menaiki keretapi lokal, bot atau bas. Pernah sekali kami menaiki lori kecil bersama-sama pengembara lain kerana itulah mod pengangkutan teksi tempatan di Bagan.

Kesemua beg diletakkan di bumbung lori dan jika anda membawa beg bagasi yang besar, ia boleh jadi sedikit sukar kerana anda perlu mengangkatnya sendiri untuk disimpan di atas. Oleh kerana ini, adalah lebih baik untuk bawa barang-barang yang diperlukan sahaja (simple dan basic) supaya backpack anda tidak terlalu berat dan selesa dibawa.

 

9. Tinggalkan segala kebimbangan

Tips terakhir yang ingin dikongsikan adalah supaya anda meninggalkan segala kebimbangan dan go with the flow. Mengembara secara backpack sememangnya akan ada sedikit sebanyak adventure dan ini adalah sebahagian dari pengalaman pengembaraan ke sesebuah negara.