By Expedia Team, on February 23, 2018

6 Tempat Menarik Wajib Dilawati Di Perth

Heirisson Island

Perth, Australia merupakan sebuah tempat yang menarik untuk dikunjungi dengan gabungan kemodenan bandaraya dan keindahan alam semulajadinya. Dengan cuaca yang baik di Perth banyak aktiviti yang boleh dilakukan disini.

Perth atau Australia secara umumnya memang terkenal dengan kangaroo, namun selain itu terdapat banyak lagi aktiviti lain untuk dilakukan disini.

Tempat Menarik Di Perth, Australiatourist-divider

1) Ningaloo Reef – Berenang dan bergambar dengan ikan jerung paus

Ningaloo ReefPhoto credit: @teagz_96

Ningaloo Reef ini terletak di sebelah barat Australia dengan keluasan sepanjang 260 kilometer ianya adalah merupakan pinggiran terumbu karang yang terbesar di Australia. Tempat amat sesuai bagi anda untuk menerokai keindahan hidupan bawah laut.

Ningaloo ReefPhoto credit: @ningalooswimwear

Di samping itu anda juga berpeluang untuk berenang bersama-sama salah satu haiwan laut yang terbesar di dunia iaitu ikan jerung paus. Ianya pasti menjadi satu pengalaman yang unik dan tidak harus anda lepaskan! Masa yang sesuai bagi aktiviti ini adalah sekitar bulan March hingga June. Selain itu, terumbu ini juga kaya dengan batu karang dan haiwan laut lain seperti Manta rays, dolphin, dugong, dan paus humpback.

2) Heirisson Island – Bermain bersama Kangaroo yang berkeliaran bebas 

Heirisson IslandPhoto credit: @itingchuuu

Australia sememangnya terkenal dengan kangaroo dan sekiranya anda berada di Perth anda memang bertuah kerana disini terdapat sebuah pulau yang dihuni oleh sekumpulan kangaroo di mana anda boleh bermain dan bergambar bersama mereka.

Heirisson IslandPhoto credit: @thibaudarson

Disini mereka bebas berkeliaran dan amat mesra pengunjung dimana mereka tidak lari atau takut dengan kehadiran anda. Namun anda tidak disarankan memberi makan atau memegang kangaroo ini.

3) Cottsloe Beach – Berkelah dan menikmati pemandangan indah matahari terbenam 

Cottsloe BeachPhoto credit: @erinkwan

Setiap orang mempunyai ciri-ciri pantai idaman mereka sendiri dan aktiviti untuk dilakukan di tepi pantai atau di laut. Ada yang suka menyaksikan pemandangan matahari terbenam, berenang ataupun bermain sukan bola pantai.

Cottsloe BeachPhoto credit: @js_ando

Anda pasti akan terpesona dengan keindahan panorama pantai Cottsloe ini dengan permukaan pasir seputih mutiara dan air laut yang biru kehijauan seperti memanggil-manggil anda untuk mandi di pantai ini. Walaupun keadaan cuaca di Australia yang cerah namun suhu air di pantai ini agak sejuk namun tidaklah terlalu sejuk sehingga anda tidak boleh mandi disini.

 

4) Lobster Shack – Singgah makan pelbagai jenis hidangan lobster segar yang amat lazat! 

Lobster ShackPhoto credit: @jorbellim

Bagi anda penggemar makanan laut, tidak sah jika anda tidak singgah makan di Lobster Shack ini. Terletak hanya 2 jam masa perjalanan dari bandar Perth dan 17 kilometer dari Pinnacles National Park.

Lobster Shack

Photo credit: @vickysiaping

Tanya saja penduduk sekitar tentang hidangan lazat lobster segar, pasti mereka akan mencadangkan anda untuk singgah ke Lobster Shack. Restoran ini terletak berhadapan dengan pantai Cervantes, jadi anda boleh menjamu selera hidangan lazat sambil menikmati pemandangan yang menarik.

5) Lancelin Sand Dunes – Pengalaman yang mencabar meluncur di atas pasir. 

Lancelin Sand DunesPhoto credit: @maxime_gouin

Jadi apa yang menarik di Lancelin Sand Dunes ini? Bagi anda yang tidak tahu ianya mungkin hanya kelihatan seperti longgokan pasir atau bukit berpasir sahaja. Namun apa yang anda tidak tahu ialah tempat ini popular dengan aktiviti sand boarding.

Lancelin Sand DunesPhoto credit: @matjat30

Rata-rata pengunjung datang dari serata tempat semata-mata untuk merasai sendiri pengalaman mencuba luncur pasir ini. Untuk bermainthe luncur pasir ini anda perlu menyewa papan luncur di kedai-kedai berhampiran dengan bayaran sekitar AUD10 bagi satu jam. Dan bagi anda yang datang ke sini bolehlah menetap di Lancelin Beach Hotel kerana ianya terletak hanya 2.1 kilometer dari Lancelin Sand Dunes.

6) Fremantle Market – Membeli belah kraftangan dan mencuba makanan tempatan. 

Fremantle MarketPhoto credit: @jackalexander1108

Salah satu tarikan pelancong yang popular di Perth ini adalah di Fremantle Market. Ianya terletak berhampiran dengan pelabuhan Fremantle dan disini terdapat banyak kedai-kedai yang menjual makanan, aksesori dan kraftangan tempatan. Ia telah berdiri di sana selama lebih dari 100 tahun!

Fremantle MarketPhoto credit: @cappulattemocha

Pasar ini sesuai bagi anda yang ingin mencuba makanan tempatan Australia dan membeli sedikit cenderamata seperti patung koala atau kangaroo untuk diberi kepada keluarga dan rakan anda. Anda juga boleh menonton persembahan basker di seluruh pasaran – anda dapat menyemak jadual mereka di laman web!

Kesimpulannya, percutian ke Perth pastinya akan memberi anda seribu satu kenangan dan pengalaman yang tidak akan dilupakan. Jadi apa yang anda tunggu lagi? Jom mula merancang untuk ke Perth!