By Expedia Team, on October 30, 2018

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Untuk Anak-Anak

Pernahkah anda terfikir atau mencari sesuatu aktiviti yang boleh dilakukan bagi meluangkan masa bersama anak-anak di hujung minggu? Anda bertuah jika tinggal di sekitar ini Kuala Lumpur kerana di sekitarnya terdapat banyak tempat-tempat menarik untuk anda membawa anak-anak dengan pelbagai jenis aktiviti yang ditawarkan. Bermula dari aktiviti lasak, taman tema, sehingga ke alam semula jadi dan haiwan-haiwan yang jarang ditemui, Kuala Lumpur penuh dengan atraksi menarik untuk buah hati Anda. Oleh itu, disini saya ingin kongsikan 7 tempat menarik yang harus anda kunjungi bersama anak-anak semasa di KL.

Tempat Menarik di Kuala Lumpur Until Anak-Anak

1. Farm In The City

Zoo peliharaan ini terletak di Seri Kembangan atau kira-kira 30 minit sahaja dari ibu kota. Peternakan ini ianya sebuah lokasi yang amat sesuai bagi anak-anak anda yang cintakan haiwan! Di sini mereka menggunakan konsep yang unik di mana menggabungkan ciri-ciri hidupan liar dan alam semula jadi. Anda dan anak-anak akan lupa bahwa anda masih berada di KL kerana banyaknya perpohonan dan haiwan. Suasana di sini memang nyaman sekali, terutama jika cuaca tidak terlalu panas.

Selain itu, hampir kesemua haiwan dilepaskan dan bebas bergerak di sekitar peternakan atau zoo ini seperti layaknya mereka berada di habitat asal mereka. Anda juga diberi peluang untuk memberi makan dan bermain bersama haiwan-haiwan di sini. Antara haiwan yang unik di sini ialah alpacas, kuda padi, skunk, dan rakun! Anak-anak anda mungkin akan merengek tidak ingin pulang selepas bermain di sini.

[tabs]

[tab title=”Visitor Info” icon=”entypo-info”]

Alamat: Jalan Prima Tropika Barat 1, Pusat Bandar Putra Permai, 43300, Seri Kembangan, Selangor

Waktu Operasi: Setiap hari, 9.30 am – 6pm

Cara Untuk Kesini: Melalui Lebuhraya Kuala Lumpur – Putrajaya/E20

[/tab]

[/tabs]

 

2. Kidzania

Kidzania adalah salah satu tempat menarik di Damansara yang mendedahkan anak-anak kepada pelbagai jenis bidang pekerjaan. Tentu saja hal ini amat berguna dalam memupuk minat anak-anak dari kecil lagi dan bagi anda untuk melihat bakat anak anda.

Di Kidzania, anak-anak anda dapat merasai sendiri perasaan berada di alam pekerjaan yang sebenar. Terdapat lebih dari 70 jenis pekerjaan yang disediakan bagi anak-anak anda untuk mencuba dan antaranya ialah juruterbang, doktor, DJ, dan banyak lagi. Anak-anak akan diberi tunjuk oleh jurulatih dalam melakukan tugasan agar mereka dapat melakukannya dengan benar.

Selain itu, mereka juga akan dinilai dan dibayar dengan mata wang kidZos untuk hasil kerja mereka. Bahkan anak-anak pun dapat mengurus simpanan mereka di Bank Kidzania. Mungkin sudah saatnya anak anda mengecap pengalaman bekerja seperti orang dewasa.

[tabs]

[tab title=”Visitor Info” icon=”entypo-info”]

 

Alamat: Curve NX, 18, Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810, Petaling Jaya, Selangor

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali jumaat, 9am – 4pm | Sabtu dan Ahad 10am – 7pm

Cara Untuk Kesini: Melalui Lebuhraya Baru Lembah Klang/E1, dan Lebuhraya Persekutuan

[/tab]

[/tabs]

3. i-City Theme Park 

Di sini terdapat 2 jenis taman tema yang ditawarkan iaitu Water World dan Theme Park. Di Water World, terdapat bahagian khas “Children Adventure” yang disediakan bagi kanak-kanak yang berumur 5 tahun ke bawah dengan binaan berwarna-warni dan banyak permainan yang menarik perhatian.

Antara 3 tarikan utama di i-City Theme Park ini adalah Red Carpet iaitu dimana terdapat banyak patung lilin daripada selebriti terkenal dunia seperti James Bond dan karakter Marvel yang popular, Thor.

Apabila anak anda mudah bosan, anda dapat membawanya ke daerah SnoWalk. Di sini anak-anak dapat menikmati cuaca sejuk di bawah paras 8 darjah Celsius. Selain itu, anak-anak juga dapat melihat ukiran-ukiran yang dibuat daripada bongkah ais.

Manakala di City of Digital Lights pula, terdapat beberapa jenis permainan seperti Space Walk, Dessert Train, dan Disco Rides. Suasana disini sangat cantik kerana diterangi oleh banyak lampu LED dan dipenuhi dengan unsur futuristik. Anak-anak dapat menghabiskan sepanjang harinya menjelajahi semua permainan di i-City Theme Park!

[tabs]

[tab title=”Visitor Info” icon=”entypo-info”]

Alamat: i-Gallery, Persiaran Multimedia, i-City, 40000, Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi:

Water World – Setiap hari, 11 am – 7 pm

Taman Tema – Setiap hari, 11 am – 1 am

Cara Untuk Kesini: Naik KTM ke stesen Padang Jawa dan kemudian naik teksi ke i-City

[/tab]

[/tabs]

4. District 21 

Satu pengalaman yang berbeza di taman tema tertutup ini adalah anak-anak anda harus melepasi beberapa halangan yang disediakan di dalam persekitaran yang mencabar. Antara jenis-jenis cabaran yang terdapat di sini ialah Rock Climbing, Roller Glider, Free Fall, Sky Trail, dan yang paling popular adalah The Maze.

Apa yang menarik tentang The Maze ni adalah ianya sangat menguji tahap fizikal anda, di mana anda perlu memanjat, merangkak, dan melompat. Ianya amat sesuai untuk anak anda yang gemarkan aktiviti lasak. Anda tidak akan rugi datang kesini kerana aktiviti-aktiviti yang ditawarkan amat menarik, bahkan untuk anak yang sudah cukup dewasa.

[tabs]

[tab title=”Visitor Info” icon=”entypo-info”]

Alamat: AT 6, IOI City Mall, IOI Resort City, 62502, Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya

Waktu Operasi: Setiap hari, 12 pm – 8 pm

Cara Untuk Kesini: Melalui Lebuhraya Damansara – Puchong/E11, dan Lebuhraya Shah Alam/E5

[/tab]

[/tabs]

5. Kuala Lumpur Bird Park

Taman burung ini adalah salah satu dari taman terbesar di dunia yang dihuni oleh pelbagai jenis burung. Dibahagi kepada 4 zon yang berbeza, zon 1 dan zon 2 ialah zon di mana anda akan memasuki kawasan bebas — banyak spesis burung bebas bertebangan seperti di habitat asal mereka.

Sedangkan di zon 3 anda boleh dapati beberapa jenis burung yang unik seperti Rhinoceros Hornbill, salah satu spesis hornbill terbesar di dunia. Pada masa tertentu, anda dapat membawa anak anda untuk memberi makan burung hornbill tersebut.

Zon 4 adalah zon terbesar di taman ini, di mana anda akan dapat lihat pelbagai jenis burung kakak tua dari serata dunia dan juga Flamingo di kawasan air terjun setinggi 30 kaki. Masih ada banyak sekali jenis burung lain di zon ini, termasuk pusat pendidikan dan sekolah burung bagi anak-anak kecil yang ingin tahu lebih banyak mengenai burung-burung di Malaysia.

[tabs]

[tab title=”Visitor Info” icon=”entypo-info”]

Alamat: KL Bird Park, 920, Jalan Cenderawasih, Perdana Botanical Gardens, 50480, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 9 am – 6 pm

Cara untuk ke sini: 5 minit jalan dari stesen KTM Kuala Lumpur

[/tab]

[/tabs]

 

6. Galactic Laser 

Anak-anak anda sukakan filem aksi seperti Star Wars? Kini mereka dapat rasai sendiri pengalaman yang mendebarkan seperti berada di medan perang Star Wars di Sunway Pyramid. Laser tag ini antara tarikan yang popular di kalangan anak muda kerana para peserta dapat menguji ketangkasan dan kecerdasan berfikir dalam melaksanakan tugasan yang diberi.

Setiap peserta juga akan diuji dari segi kerjasama sesama pasukan dan kebijaksanaan dalam merancang strategi bagi mencapai objektif. Sudah tentu ia lebih menyeronokkan jika anak-anak anda datang bersama teman-teman mereka supaya mereka dapat menguji kerja berpasukan mereka.

[tabs]

[tab title=”Visitor Info” icon=”entypo-info”]

 

Alamat: Sunway Pyramid Mall, No. 3, Jalan PJS 11/15, 46150, Petaling Jaya, Selangor

Waktu Operasi: Setiap hari, 10 am – 10 pm

Cara Untuk Kesini: Melalui lebuhraya New Pantai Expressway (NPE), Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Lebuhraya Shah Alam (KESAS), dan Federal Highway

[/tab]

[/tabs]

7. Upside Down House 

 CC BY-SA 2.0 / Michael Coghlan

Satu pengalaman yang baru buat anak-anak anda di mana hal ini di luar bayangan dan imaginasi mereka. Apa yang menariknya di Kuala Lumpur Upside Down House ialah keadaan rumah, perabot, dan perhiasan rumah semuanya berada dalam keadaan yang terbalik dan tergantung dari atas. Betapa peliknya!

Di bahagian dalam, anda boleh menerokai beberapa ruang seperti yang boleh didapati di dalam rumah yang sebenarnya, seperti dapur, ruang tamu, bilik tidur, dan masih banyak lagi. Salah satu ruang yang banyak disukai ialah bilik bayi di mana anda boleh dapati alat permainan, lampin, dan pakaian bayi yang bersepah dalam keadaan terbalik di siling. Sudah tiba masanya untuk membuat pose lucu dengan anak-anak anda!

[tabs]

[tab title=”Visitor Info” icon=”entypo-info”]

Alamat: Off, Jalan P Ramlee & Jalan Puncak, 50250, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 9 am – 7 pm

Cara Untuk Kesini: Naik monorail, dan turun di stesen Bukit Nanas dan Raja Chulan

[/tab]

[/tabs]

 

Kuala Lumpur merupakan sebuah negeri yang penuh dengan tempat-tempat menarik untuk dilawati bersama anak-anak samada di hujung minggu mahupun ketika cuti sekolah. Dan pastinya satu hari tidak mencukupi untuk mencuba kesemua aktiviti yang terdapat di sini. Jadi ayuh mula merancang aktiviti untuk anak-anak anda bagi mengisi masa mereka dengan aktiviti yang berfaedah.