By Expedia Team, on April 5, 2019

Taman Negara

Jika anda seorang yang sukakan ketenangan dan kehijauan, jangan lepaskan peluang untuk menerokai keindahan alam semula jadi yang menakjubkan dengan pelbagai jenis aktiviti yang ditawarkan dan berbaloi untuk dicuba di Taman Negara. Saya mempunyai peluang untuk meneroka Taman Negara dengan rakan-rakan saya, dan saya tidak menyesal. Saya bukan pejalan kaki yang kerap tetapi masih berjaya menaklukkan Taman Negara dengan kawan-kawan saya.

Cara untuk ke Taman Negara

Menaiki bas

Bagi anda yang berminat untuk ke Taman Negara, antara cara untuk kesini adalah dengan memandu sendiri, menaiki bot, ataupun seperti saya dengan memilih untuk menaiki bas dari terminal bas jalan Pekeliling ke Jerantut. Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Jerantut mengambil masa lebih kurang 3 jam dengan satu tempat perhentian di Temerloh, Pahang. Setibanya di terminal bas Jerantut saya kemudian perlu mengambil mini van dengan bayaran RM20 untuk ke Kuala Tahan, Taman Negara yang mengambil masa sekitar 1 jam perjalanan.

Menaiki Bot ke Kuala Tahan

Selain melalui jalan darat, anda juga boleh memilih untuk menaiki bot di Jetty Kuala Tembeling. Untuk kesini anda dapat memandu sendiri atau menaiki bas dari Kuala Lumpur ke Jerantut kemudian mengambil teksi atau Grab ke Jetty. Dari jetty, anda akan dibawa menaiki bot kayu panjang bersama lebih kurang sepuluh lagi penumpang menyelusuri sungai Tembeling selama sekitar dua jam. Saya secara peribadi mengesyorkan untuk mengambil bot daripada bas ke Kuala Tahan, Taman Negara. Pemandangan di atas bot itu begitu indah sehingga saya tidak mahu menutup mata saya.

Berjalan melalui Canopy Walk

Sekarang saya berada di sini, saya tidak mahu melepaskan peluang untuk berjalan di jambatan gantung terpanjang di dunia. Jembatan ini sepanjang 530 meter dengan ketinggian 40 meter dari aras tanah. Untuk berjalan di atas jambatan ini saya perlu beratur menunggu giliran kerana hanya beberapa orang sahaja yang dibenarkan untuk berada di atas jambatan pada satu-satu masa.

Pada mulanya, saya agak takut bahawa jambatan itu akan menjadi gemetar apabila saya mula berjalan. Lagipun, jambatan itu tidak mempunyai struktur konkrit yang menyokongnya. Tetapi ketakutan itu tidak berasas. Pandangan di sekitar jambatan itu begitu cantik dengan banyak pokok besar. Hutan yang tebal menyembunyikan banyak flora dan fauna yang menakjubkan.

Tips: 

Saya sarankan anda untuk datang pada waktu awal pagi sekitar jam 9 kerana kebanyakkan para pelancong yang lain masih sedang tidur jadi tidaklah perlu beratur lama menunggu giliran.

Taman Negara

Menakluki Bukit Indah

Jarak untuk mendaki ke bukit Indah hanyalah sejauh 2.5 km, tetapi ianya tidaklah semudah yang saya sangka, terutama sekali apabila saya terpaksa merentasi hutan tebal dalam keadaan sekeliling yang lembab dan cuaca panas. Bahang yang panas memang agak mencabar dimana saya berhenti untuk minum air beberapa kali. Kami mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk sampai puncak dengan berjalan agak laju.

Ianya merupakan pertama kali buat saya untuk benar-benar mendaki ke puncak bukit dan boleh dikatakan ia memang satu pengalaman yang baru dan menerujakan. Dan sama seperti namanya, saya amat terpesona dengan pemandangan panorama yang indah dan menyamankan dari puncak Bukit Indah.

Tips: 

Jika anda tidak biasa dengan keadaan di dalam hutan yang lembab and panas, tidak disarankan untuk mendaki ke bukit indah berseorangan. Selain itu, keadaan jalan yang tidak jelas juga membuat anda mudah untuk tersesat walaupun terdapat beberapa kertas penanda yang diletakkan pada pokok. Pastikan anda membawa sekurang-kurang 2 botol air mineral kerana anda akan bermandi peluh.

Menjelajahi gua

Untuk menjelajahi gua di Gua Kepayang Besar, saya diwajibkan untuk pergi bersama pemandu pelancong kerana jaraknya yang jauh kedalam hutan dan memakan masa. Di dalam gua ini terdapat beberapa spesis kelawar, ular, dan juga serangga-serangga kecil yang menarik perhatian saya.

Sebelum memulakan perjalanan, saya diberi sedikit taklimat tentang keselamatan dan beberapa perkara berkaitan aktiviti ini. Saya fikir penerokaan akan mengambil masa hanya sejam, tetapi tidak, saya salah. Kami menghabiskan beberapa jam untuk sampai ke tapak perkhemahan gua. Setelah sampai disana, saya amat kagum dengan suasana di dalam gua dengan pantulan cahaya matahari di dinding gua yang sangat berbaloi dengan masa perjalanan.

Tips: 

Pastikan anda membawa lampu suluh, memakai seluar panjang bagi mengurangkan risiko digigit pacat dan memakai kasut sukan yang bersesuaian kerana perlu berjalan jauh.

Berjalan-jalan di hutan pada malam hari

Saya juga tidak melepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman bagaimana rasanya untuk berjalan di dalam hutan tebal pada waktu malam. Suasana pada malam hari memang cukup berbeza dari sebelah siangnya. Saya tidak bersendirian — saya turut disertai oleh beberapa lagi orang pelancong dan kami dibawa untuk melihat dan menerokai suasana hidupan dalam hutan pada waktu malam.

Sepanjang pelancongan ini saya melihat beberapa jenis serangga seperti labah-labah, cacing, dan juga haiwan liar seperti rusa. Namun, kami kurang bernasib baik kerana terdapat banyak lagi haiwan yang tidak dapat kami temui pada malam itu.

Tips: 

Untuk aktiviti ini, anda disarankan membawa lampu suluh sendiri ataupun boleh juga menggunakan lampu dari smartphone dan memakai pakaian yang bersesuaian.

Rapid shooting dan melawat kampung Orang Asli

Rapid Shooting termasuk dalam salah satu antara aktiviti kegemaran saya yang wajib untuk dicuba bagi anda yang sukakan aktiviti lasak apabila ke Taman Negara. Saya dibawa menaiki bot kayu tradisional menyelusuri sungai Tembeling melalui celah-celah batu dengan air sungai berarus deras. Memang satu pengalaman yang patut anda rasai sendiri.

Lawatan ke perkampungan orang asli membuka mata saya bahawa masih terdapat masyarakat yang hidup dengan cara lama tanpa bantuan teknologi moden dan masih boleh tersenyum dan bersyukur dengan cara hidup mereka.

Tips:

Pastikan anda bersiap sedia untuk basah bagi aktiviti Rapid Shooting dan tidak digalakkan membawa alatan elektronik.

Tempat makan:

Terdapat banyak kedai makanan dan restaurant terapung yang dibuka sepanjang hari dengan pelbagai jenis menu dari masakan tempatan dan juga western food. Harga makanan disini bagi saya mungkin sedikit mahal berbanding biasa kerana ianya merupakan tempat tumpuan pelancong asing namun ianya tidaklah keterlaluan.

Tips:

Pastikan anda membawa wang yang cukup kerana di Kuala Tahan, Taman Negara tidak terdapat mesin ATM dan kedai-kedai di sana juga tidak menerima bayaran secara kad debit atau kredit.

Penginapan

Sepanjang berada di Kuala Tahan, Taman Negara saya menginap di Agosto Hostel. Lokasinya sangat strategik — terletak berhampiran dengan kedai dan restaurant. Aspek kebersihan juga amat dijaga disini dan staffnya juga sangat membantu dan peramah. Bagi anda yang ingin datang kesini berseorangan bolehlah cuba untuk menginap di hostel ini. Jika anda ingin meneroka Taman Negara bersama keluarga anda, anda dapat menginap di Mutiara Taman Negara dengan fasilitas yang lebih mesra keluarga.

Manakala bagi anda yang ingin datang bersantai bersama keluarga, saya mencadangkan anda menginap di Han Rainforest Resort. Selain harganya yang berpatutan, ianya juga terletak sedikit ke dalam hutan dan jauh dari kesibukkan. Anda pun dapat berehat meluangkan masa bersama keluarga.

Tips:

Untuk masuk ke Taman Negara, saya dikehendaki membayar permit masuk RM1 yang sah selama sebulan dan juga lesen kamera/smartphone RM5. Pastikan anda membawa lesen kamera bersama anda sepanjang masa. Selain itu, RM1 dicaj bagi setiap river crossing menaiki boat dari Kuala Tahan untuk ke Taman Negara.

Terdapat banyak lagi aktiviti-aktiviti yang menarik untuk dilakukan di sini yang tidak sempat untuk saya cuba. Percutian ke Taman Negara telah membuka mata saya bahawa terdapat banyak lagi tempat yang menakjubkan untuk diterokai di luar sana dan saya perlu meluangkan lebih banyak waktu menjelajahi dunia.