Menguruskan tempahan anda

Lihat di bawah untuk pautan kepada dasar bagasi syarikat penerbangan dan arahan daftar masuk Dalam Talian untuk menguruskan tempahan anda. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa ini bukan senarai lengkap dan anda mungkin ingin menyemak dasar daftar masuk dan bagasi syarikat penerbangan anda terus dengan syarikat penerbangan tersebut.


Daftar Masuk Dalam Talian

Daftar masuk untuk penerbangan anda secara dalam talian dari komputer rumah atau pejabat anda untuk mengelakkan kesulitan dan barisan panjang di lapangan terbang. Mendaftar masuk dalam talian membenarkan anda untuk mencetak pas masuk sehingga 24 jam lebih awal. Cari syarikat penerbangan anda di bawah dan gunakan pautan segera untuk pergi terus ke daftar masuk dalam talian mereka. Harap maklum bahawa ini bukan senarai yang lengkap.

Jika syarikat penerbangan anda tidak tersenarai di halaman ini, mereka mungkin tidak menyediakan perkhidmatan ini dan anda mungkin perlu mendaftar masuk di lapangan terbang.


Bagasi

Dasar dan peruntukan bagasi mungkin berbeza-beza mengikut syarikat penerbangan. Sila cari syarikat penerbangan anda dan klik pada pautan yang berkaitan untuk mengurus tempahan anda.

Syarikat penerbangan kos rendah

Syarikat penerbangan seperti Air Asia dan Scoot dianggapkan sebagai syarikat penerbangan kos rendah dan bagasi berdaftar biasanya tidak termasuk dalam tempahan penerbangan.

Kami mengesyorkan agar anda menambahkan beg secara dalam talian sebelum perjalanan anda kerana sesetengah syarikat penerbangan mengenakan bayaran tambahan untuk menambahkan beg di lapangan terbang. Anda akan perlukan nombor rujukan tempahan syarikat penerbangan dan alamat e-mel yang digunakan untuk membuat tempahan tersebut. Cari syarikat penerbangan anda di bawah dan gunakan pautan segera untuk menambahkan bagasi kepada tempahan anda.

Syarikat Penerbangan Berjadual

Syarikat penerbangan perkhidmatan penuh seperti Singapore Airlines dan Malaysia Airlines juga dikenali sebagai syarikat penerbangan berjadual. Penumpang yang membuat perjalanan dengan Kelas Ekonomi biasanya dibenarkan peruntukan bagasi maksimum sebanyak 23 kg dan penumpang Kelas Perniagaan dibenarkan peruntukan maksimum sebanyak 32 kg tanpa caj tambahan. Kami mengesyorkan agar anda menyemak dasar bagasi terus dengan syarikat penerbangan anda dengan menggunakan pautan di bawah.


Dokumen Perjalanan

Pastikan anda mempunyai segala dokumen perjalanan yang perlu untuk perjalanan anda dan anda boleh merujuk kepada laman web kerajaan di negara destinasi. Jangan lupa: jika rancangan perjalanan anda melibatkan persinggahan di negara lain, anda mungkin perlukan dokumen perjalanan tambahan, jadi pastikan untuk menyemak dokumentasi yang perlu semasa bersinggah (transit).